Полицаи и надзиратели излязоха на протест с искания за увеличение на

...
Полицаи и надзиратели излязоха на протест с искания за увеличение на
Коментари Харесай

Полицаи и надзиратели опънаха палатки пред Министерството на финансите |

Полицаи и надзиратели излязоха на митинг с претенции за увеличение на заплатите с 25%, както и цялостна промяна в силовото ведомство, а не „ на парче ”. Пред постройката на финансовото министерство те опънаха палатков лагер. 

Организатори на митинга са Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и синдикатът на чиновниците в пандизите. По-рано те разгласиха позиция, в която споделят, че протестират поради липса на прогрес и действителни дейности за смяна и възстановяване на политиката по приходите в Министерство на вътрешните работи, осъществена от ръководещата коалиция, както и отхвърли от подобаваща индексация в Министерство на правораздаването (МП).



" Протестът не е политически. Той е обвързван с това, че ние не одобряваме политиката по приходите в Министерство на вътрешните работи и метода, по който то сега се " реформира ". За нас изрично промяна няма. Това са двата съществени пункта, които застъпва митингът ", изясни Илия Кузманов от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи пред NOVA. 

След 20 февруари, когато организирахме нашия митинг с доста ясни претенции, имахме срещи с министър-председателя, няма безусловно никакво придвижване по тематиката. Не инцидентно сме избрали днешния ден. Ние сме го нарекли " ден на политическата истина ", сподели още той. 

По думите му " нещата остават непроменени ", а протестиращите не одобряват политиката по приходите в Министерството на вътрешните работи, надлежно и в Министерство на правораздаването. Според него все още промяна в Министерство на вътрешните работи няма. Приоритетните тематики, заложени в приложение 10 на съдружното съглашение след първите 100 дни на държавното управление изрично заявяваме, че не се работи по тях и не се извършват ", сподели още Кузманов.

Преди началото на митинга тази заран премиерyt Кирил Петков се отби да поговори с участниците в него, които по това време бяха почнали да изграждат палатките пред финансовото министерство.

При стачкуващите отиде и министърът на правораздаването Надежда Йорданова, която увери чиновниците на Министерство на вътрешните работи, че сега се прави функционален разбор. Именно на негова база ще се прави преценка какво да се промени в заплащането на чиновниците в пандизите и в “Съдебна защита ”. Това може да стане с актуализацията на бюджета през лятото, сподели тя.



Снимка: Българска телеграфна агенция

Заместникът на Йорданова Емил Дечев напомни, че към този момент се работи по две наредби за в допълнение материално стимулиране.

След срещата при шатрата на протестиращите Йорданова ги предложения на среща, съобщи Българска телеграфна агенция.



Снимка: БТА
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР